BLOG

28-12-2013

De voorspeelochtend zit er weer op. In de sfeervolle St. Pieterkerk in Tricht klonk het van losse snaren tot Mozart. Ook hebben voor de eerste keer na de pauze de vaste ensembles gespeeld en als slotstuk een kanon met 3 groepen. Bij deze dank aan allen die mee hebben geholpen en in het bijzonder het kostersechtpaar van de kerk.

Voor foto’s klik op:  foto’s voorspeelochtend 2013

02-11-2013

Wat een fijne avond in Beesd gisteren, een uitverkochte zaal en een mooie musical over Mozes. Complimenten aan alle koorleden van Sjier Chadasj, de band, orkestleden, het licht en geluid en natuurlijk Wibo Hijink. Een mooiere jubileumavond had het niet kunnen worden voor Sjier Chadasj en natuurlijk leuk om daaraan deel te mogen nemen!

27-10-2013

Dit weekend weer als altvioliste in het begeleidingsorkest Ensemble Conservatoire meegespeeld.
Het concert was met de Heerlense Oratoriumvereniging olvan Emmanuël Pleijers.
De solisten waren Anneke Luyten (S), Pascal Pittie (T) en Sef Thissen (B).

We speelden een bijzonder werk van Charles Tournemire: Psalm 46 (Opus 45, 1913). Een werk wat maar 2 keer eerder is uitgevoerd sinds de premiere maar wat absoluut niet weer op de planken moet verdwijnen, een prachtig werk en geweldige orkestpartijen. Met veel plezier aan gewerkt en knap uitgevoerd door het koor. Verder speelden we voor de pauze nog van Francis Poulenc het Gloria (1960). Compliment aan de soliste voor haar prachtige heldere zang. Na de pauze de bekendere Cecilia Mis van Charles Gounod. Daarvan werd nu ook het laatste deel uitgevoerd wat speciaal bij de mis gecomponeerd is door Gounod om weer in goed contact te komen met Napoleon III. Dit deel wordt vaak weggelaten maar is een mooi slot op de prachtige Cecilia Mis.

Kortom een avond genieten in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen,
een reis richting het zuiden meer dan waard!

09-10-2013

Afgelopen zaterdag een concert gegeven in het Dorpshuis van Doornspijk. Bijzondere locatie want het de sportzaal van de stad. De aankleding van de zaal was heel leuk gedaan en de sfeer zat er vanaf het begin van het concert meteen goed in. Wat een eer om als eerste symfonieorkest in Doornspijk te spelen voor een volle zaal. Een sfeervolle, fijne avond waarvoor dank aan de organisatie in Doornspijk!

4 oktober 2013

Gisteren en vandaag hebben de leerlingen voor het eerst in hun vaste strijkkwartet of strijktrio gerepeteerd en dat klonk meteen al heel goed. Het is toch wel spannend om zo naar elkaar te moeten luisteren voor de intonatie en dat anderen naar je gaan kijken voor een inzet. Het uur vloog voorbij en met de muziek in de mappen over een paar weekjes weer verder! Vanavond nog de laatste voorbereidingen voor het concert van morgen in Doornspijk (zie CONCERTAGENDA) met oa het prachtige Double Concerto van Max Bruch.
DSC07896

28-09-2013

Een fijne middag gehad tijdens “Zicht op Tricht” met een compliment naar de organisatoren van het evenement en in de St. Pieterkerk. Met een afwisselend klassiek en christelijk repertoire in een vijftal muzikale blokken de middag muzikaal gevuld. De middag afgesloten met improvisaties van verzoeknummers uit het kerkelijk liedboek en dan is het boeiend om de verschillende voorkeuren voor liederen te mogen spelen.

Een fijne dag en hopelijk kunnen we u volgend jaar weer verwelkomend tijdens
“Zicht op Tricht”!

22-09-2013

Gisteren een repetitie gehad met het Hineni Symfonie Orkest voor de aankomende concerten in oa. Doornspijk (zaterdag 5 oktober). Prachtige muziek gerepeteerd van Schubert en Bruch. Zie voor het hele concertprogramma de CONCERTAGENDA.

07-09-2013

Vandaag een 1/4 altviool bespeeld voor een leerling en wat een volle klank! De c-snaar klinkt heel warm en er komt ontzettend veel volume uit zo’n klein instrument. Wat een geweldige uitvinding om een viool zo om te bouwen tot altviool. Complimenten aan contrada musica uit Amersfoort dat ze dit voor jonge altisten willen doen!

02-09-2013

Nieuw repertoir met harpiste Renske Tjoelker!

De stukken die we voor komend seizoen al op het programma hebben staan zijn:
Pièce van Gabriel Fauré
Serenade van Gabriel Pierné
Aria van Eugène Bozza
Sonate in d-klein van Michael Glinka.

Over deze Sonate in d-klein en de componist van Mikhail Glinka (1804 – 1857) valt natuurlijk een hoop te vertellen en hieronder alvast een korte kennismaking met beide!
Deze sonate is oorspronkelijk geschreven voor altviool en piano. Glinka is een componist die veel muziek heeft gecomponeerd voor zangers. Een bekende opera is natuurlijk Ruslan i Ljudmila. Zijn altviool sonate in d-klein is Glinka gaan componeren in 1825 maar hij heeft het nooit voltooid. De partituur stopt bijna aan het einde, een paar maten voor het slot van het 2e deel. Het tweede deel is eigenlijk deel 2 en 3 aan één stuk doorgecomponeerd. Glinka wilde het werk voltooien met de 4e deel, een rondo polka, maar ook dat deel heeft hij niet voltooid (er zijn wel sketches van gevonden). De laatste maten van het “3e” deel zijn afgemaakt door de Russische musicoloog en leerling V. Borisovsky in 1932. Het eerste deel van deze sonate geeft een jonge, nadenkende, Glinka weer. Nog nooit was er iets vergelijkends gecomponeerd in Rusland. De muziek is afwisselend lyrisch, dramatisch, stormachtig en zeer romantisch. Prachtig gecomponeerd voor de 2 instrumenten. Ook de vocale kwaliteiten die Glinka in zijn vele composities legt komen in deze sonate naar voren. Het 2e deel is, als eerder genoemd, 2e delen in één. Het eerste gedeelte is rustig en zangerig en het tweede gedeelte, alhoewel niet benoemd, zeer dramatisch. Deze compositie van Glinka is een belangrijk historisch werk maar tegelijk ook een prachtig, maar zelden te horen, werk voor concertzalen. Gelukkig is deze pianopartij ook prachtig te spelen op een harp en we zijn dan ook ontzettend blij dit werk op ons repertoire te kunnen zetten.

30-08-2013

De vakantie is voorbij en de vioolles weer begonnen! Ook dit seizoen weer mooie nieuwe concertjes en etudes gevonden om te gaan spelen met de kinderen.

kinderviool

29-08-2013

Nieuw haar op mijn altvioolstok. Fantastisch spelen weer met dank aan Jan Strumphler!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s