biografie Tjitske Kwakkel-Homma

foto Koos Breugel

VOOROPLEIDING

Tjitske (1980) kreeg haar eerste vioollessen aan de muziekschool Amersfoort van Ineke Bredenhorst en later van Marquerite de Waal. In 1997 kwam daar ook de altviool bij. Ze studeerde altviool bij Prunella Pacey op het conservatorium van Utrecht, waar ze haar Bachelor in 2003 cum laude behaalde. Tijdens de Master (VKM)-opleiding studeerde ze daarna enkele maanden bij Simon Rowland-Jones, aan de Royal College of Music in Londen. In juni 2005 behaalde Tjitske haar VKM-diploma met een 9 en onderscheiding aan de HKU te Utrecht in samenwerking met de Royal College Londen. Verder heeft Tjitske solo-masterclasses (viool en altviool) gevolgd bij o.a. Victor Libermann, Ferdinand Erblich, Nobuko Imai, Bohumal Smejkal, Ron Ephrat en Simon Rowland Jones en kamermuzieklessen bij: Charles- Andre Linale, Stefan Metz, Frank van der Laar en Menahem Pressler.

SOLO

Tjitske heeft een breed solorepertoire, dat reikt van Händel, Telemann en Bach tot en met de 20e eeuw. Ook heeft ze met het Hineni Symphonie Orkest het Double Concerto in E minor van M. Bruch (met Peter Koetsveld klarinet uitgevoerd. Ook dit jaar is Tjitske weer te beluisteren met het Telemann altvioolconcert voor altviool en orkest en staan er voor het komend seizoen meerdere soloprojecten met orkest en koor op het programma waaronder Symphony Concertante van Mozart, ‘Beach’ van componist Bob Chilcott & Magnificat van componist Vic Nees. Tjitske soleert ook regelmatig bij verschillende koren, zowel met improvisaties als veelal Engelse composities van oa. David Moore.

KAMERMUZIEK

Behalve solowerk is ook het spelen in  kamermuziekensembles een echte passie. Zo vormt ze al sinds 1998 het Alvipior Ensemble met Jaap Kwakkel (piano/orgel) waarmee ze ook een cd maakte (Klanken uit Rolduc) en regelmatig concerten geeft in binnen- en buitenland. Samen begeleiden ze ook regelmatig koren en zangdiensten waarbij dan ook solowerk gespeeld wordt. Ook speelt Tjitske samen met Renske Tjoelker (harp)  waar zij al eerder mee samenwerkte in het Trio des Songes. Dit trio speelde onder andere lunchconcerten in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam en in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.

ORKESTEN

Als aanvoerder is Tjitske jarenlang verbonden geweest aan het Hineni Symfonie Orkest waarmee ze concerten heeft gegeven in Nederland en al eerder ook in Israël.
Hineni foto
Tjitske remplaceert regelmatig in verschillende orkesten als: L’Orchestre Particolare, Ensemble Conservatoir en Strijklicht waarmee ze ook een zeer afwisselend repertoire speelt.

Tjitske heeft eerder in orkesten als het AJO, HWSO, NJO, RCM symphony- and chamber orchestra gespeeld. 

DOCENT
Naast haar concerten geeft Tjitske ook met veel plezier viool- en altvioolles aan zowel kinderen (vanaf 5 jaar) als volwassenen. Lees hier meer over .

Tjitske bespeelt een altviool gebouwd door Sebastien Seixas (Athene 2003) met een altvioolstok van Jan Strumphler (Utrecht 2019).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s